XIII JORNADA SOBRE DESENVOLUPAMENT LOCAL DE LA COMUNITAT VALENCIANA

(XIII JDL 2022)

València, 11 de novembre de 2022

(PRIMERA CIRCULAR)

LA TRANSFORMACIÓ DIGITAL DELS TERRITORIS

Oportunitats i reptes d’un món en canvi

La transformació digital és el canvi associat amb l’aplicació de les més avançades tecnologies digitals en qualsevol aspecte de la nostra societat. Ens trobem enfront d’una nova ona de profundes transformacions tecnològiques, les quals van situant-se en la nostra vida quotidiana a penes sense adonar-nos. Així, ens enfrontem a un futur incert, amb un augment considerable de l’ús de les tecnologies per part dels ciutadans en un procés de transformació digital, on no solament les empreses i organitzacions han d’adaptar-se a aquest canvi, sinó en general tots els actors de l’ecosistema que configuren el territori.

Aconseguir un creixement sostenible alineat amb els objectius del desenvolupament sostenible (Agenda 2030) a través de la integració de les tecnologies més avantguardistes que avive les complementarietats i sinergies entre les polítiques territorials existents que impliquen prioritats digitals i les accions polítiques plantejades en suport de la transformació digital, és certament, un dels majors reptes als quals s’enfronten els territoris en aquest segle. Malgrat els proclamats avantatges d’adoptar tal estratègia de modernització, iniciar aquest procés no és tasca senzilla. Enfront d’aquest context, no exempt d’oportunitats i desafiaments, és fonamental analitzar com aquests canvis afecten els territoris, i com l’accés a la informació i la democratització de la tecnologia possibilitarà noves formes de relació, com es configuren nous serveis públics o s’atenen les noves necessitats.

L’aprenentatge compartit i el treball conjunt de les iniciatives dels territoris en els seus processos de transformació digital és clau per a la consecució i l’augment de la prosperitat, el creixement econòmic i el benestar ciutadà. Des del Comité Coordinador de les XIII Jornades de Desenvolupament Local de la Comunitat Valenciana, entenem la transformació digital com un procés de gestió orientador de les estratègies, el desenvolupament i les capacitats dels territoris i dels seus actors per a encaminar la disrupció digital i els nous models de creació de valor basats en la col·laboració oberta entre els territoris.

Amb el propòsit de conéixer iniciatives i orientacions estratègiques que garantisquen els processos de desenvolupament local i posada en marxa d’iniciatives de suport a la transformació digital en els

territoris que s’ajusten a les necessitats específiques de cada context local, s’obri la convocatòria per als qui des dels diferents àmbits del coneixement vulguen enviar els seus textos que seran publicats en el no14 del monogràfic Població i Territori de les XIII JDL 2022.

NORMES PER A LA PRESENTACIÓ D’EXPERIÈNCIES

Totes aquelles persones de l’àmbit professional, polític, social, investigador i/o acadèmic que desitgen presentar experiències a aquesta jornada han d’atendre els següents terminis i requisits:

1) Presentar abans del 30 de maig de 2022 el títol de la proposta i un resum de 5 a 10 línies on es descriu l’experiència que s’ha portat avant vinculada amb alguna de les matèries proposades. Enviament al correu: jdl.gridet@gmail.com

2) Les propostes seran revisades pel Comité Organitzador, que avaluarà la seua adequació a la temàtica objecte de la jornada. Abans del 15 de juny de 2022 es farà saber als autors i autores si la seua proposta ha sigut acceptada. En aqueix cas hauran de presentar el text complet abans de l’1 de setembre, que serà avaluat pel Comité Científic que avaluarà la seua qualitat i originalitat. Els textos finalment acceptats s’inclouran en la publicació que es farà a aquest efecte i que s’entregarà el dia de la Jornada.

XIII JORNADA SOBRE DESARROLLO LOCAL DE LA COMUNITAT VALENCIANA

(XIII JDL 2022)

València, 11 de noviembre de 2022

(PRIMERA CIRCULAR)

LA TRANSFORMACIÓN DIGITAL DE LOS TERRITORIOS

Oportunidades y retos de un mundo en cambio

La transformación digital es el cambio asociado con la aplicación de las más avanzadas tecnologías digitales en cualquier aspecto de nuestra sociedad. Nos encontramos frente a una nueva ola de profundas transformaciones tecnológicas, las cuales van situándose en nuestra vida cotidiana apenas sin darnos cuenta. Así, nos enfrentamos a un futuro incierto, con un aumento considerable del uso de las tecnologías por parte de los ciudadanos en un proceso de transformación digital, donde no solamente las empresas y organizaciones deben adaptarse a este cambio, sino en general todos los actores del ecosistema que configuran el territorio.

Conseguir un crecimiento sostenible alineado con los objetivos del desarrollo sostenible (Agenda 2030) a través de la integración de las tecnologías más vanguardistas que avive las complementariedades y sinergias entre las políticas territoriales existentes que implican prioridades digitales y las acciones políticas planteadas en apoyo de la transformación digital, es ciertamente, uno de los mayores retos a los que se enfrentan los territorios en este siglo. Pese a las proclamadas ventajas de adoptar tal estrategia de modernización, iniciar este proceso no es tarea sencilla. Frente a este contexto, no exento de oportunidades y desafíos, es fundamental analizar cómo estos cambios afectan a los territorios, y cómo el acceso a la información y la democratización de la tecnología posibilitará nuevas formas de relación, cómo se configuran nuevos servicios públicos o se atienden las nuevas necesidades.

El aprendizaje compartido y el trabajo conjunto de las iniciativas de los territorios en sus procesos de transformación digital es clave para la consecución y el aumento de la prosperidad, el crecimiento económico y el bienestar ciudadano. Desde el Comité Coordinador de las XIII Jornadas de Desarrollo Local de la Comunitat Valenciana, entendemos la transformación digital como un proceso de gestión orientador de las estrategias, el desarrollo y las capacidades de los territorios y de sus actores para encaminar la disrupción digital y los nuevos modelos de creación de valor basados en la colaboración abierta entre los territorios.

Con el propósito de conocer iniciativas y orientaciones estratégicas que garanticen los procesos de desarrollo local y puesta en marcha de iniciativas de apoyo a la transformación digital en los territorios que se ajusten a las necesidades específicas de cada contexto local, se abre la

convocatoria para quienes desde los distintos ámbitos del conocimiento quieran enviar sus textos que serán publicados en el nº14 del monográfico Población y Territorio de las XIII JDL 2022. 

NORMAS PARA LA PRESENTACIÓN DE EXPERIENCIAS

Todas aquellas personas del ámbito profesional, político, social, investigador y/o académico que desean presentar experiencias a esta jornada tienen que atender a los siguientes plazos y requisitos:

1) Presentar antes del 30 de mayo de 2022 el título de la propuesta y un resumen de 5 a 10 líneas donde se describe la experiencia que se ha llevado adelante vinculada con alguna de las materias propuestas. Envío al correo: jdl.gridet@gmail.com

2) Las propuestas serán revisadas por el Comité Organizador, que valorará su adecuación a la temática objeto de la jornada. Antes del 15 de junio de 2022 se hará saber a los autores y autoras si su propuesta ha sido aceptada. En ese caso tendrán que presentar el texto completo antes del 1 de septiembre, que será evaluado por el Comité Científico que valorará su calidad y originalidad. Los textos finalmente aceptados se incluirán en la publicación que se hará al efecto y que se entregará el día de la Jornada.

GRIDET UV

Comentarios cerrados.